O Jessie Diggins na avea ma uluai tagata faasee a Amerika na manumalo i se siamupini o le lalolagi.

Ina ua manumalo Jessie Diggins i le siamupini muamua a le lalolagi i tala fa'ase'e a Amerika i le Aso Lua, na ia maitauina ai o lo'o fa'atopetope uma le au fa'aparaffini Amerika i le ta'aloga e fa'afiafia ia te ia.Sa tele naua leo na te le iloaina se tasi o na leo.
"Ou te manatua i se taimi na ou manatu ou te le iloa po o ai," o le tala lea a Deakins i le faasalalau Norwegian NRK, ina ua uma ona tagi o ia i le fiafia.“E valelea, ose lagona manaia.A e matua lelei lava, e tiga lava, ae e te lagona e pei e mafai ona e tuleia oe lava."
I lana sitaili saini, na manumalo ai Deakins i le 10K World All-Around Freestyle Championship i le 23:40 i Planica, Slovenia.Na mae'a le 14 sekone i luma o le au Suetena o Frida Karlsson.O le isi Suetena, o Ebba Andersson, na manumalo i le pine apamemea i se tuuga fautasi e 30-lua a le tagata lava ia.
O Deakins e lua aso i tua o le au faasee Nouei ma Suetena i le taamilosaga a le au, lea na ia manumalo ai i le apamemea ma Julia Kern, lea na amata i le 10km i le minute i tua atu o Carlsen, lea e amata i le 2021. O le siamupini mulimuli o le lalolagi o le tausaga na manumalo ai i se pine siliva.
I le fa minute muamua, na muamua atu Deakins i le tolu sekone ia Carlsen.Na tumau pea Deakins i le tulaga tutusa i taʻaloga taʻitasi 7.7km, faʻamausali le tuuga.Ae i le ono minute mulimuli, sa ia faapau i lalo lana samala ma se'e atu i le tini e aunoa ma se faatuai, ma pa'u i luga o le kiona i tafatafa o Karlsson, ma tau manava mo le ea.
“Sa le mafai ona taofia lo’u tagi ina ua uma le tuuga,” o le tala lea a Deakins, o le na a’e i le 1,263 futu i le tuuga e 6.25-maila, e tusa ma le maualuga o le Maota o le Empire State.“Sa ou mafaufau, 'E le mafai ona ou fiafia i lenei mea aua ou te le iloa.Sa ou tagi.Ae e matua faapitoa lava.”
E 13 pine o le Olimipeka po o le Siamupini a le Lalolagi talu mai le 1976 na manumalo ai le au faasee Amerika, ae o le Aso Lua o le uluai auro lea a le tagata lava ia.
Ua uma ona umia e Deakins le faamaumauga a le Iunaite Setete mo le tele o pine o le Olimipeka i faasee i luga o le atunuu (tasi o lanu taitasi), pine o le Siamupini a le Lalolagi (lea ua ono nei), ma siamupini o le Ipu a le Lalolagi (14).
“E manaia tele le i ai o se manuki i lou tua, e oo lava i se tagata taalo e pei o Jesse,” o le tala lea a le faiaoga o Amerika o Matt Whitcomb i le NRK.“Atonu e le mafai ona ia taʻuina atu ia te oe fuainumera uma e uiga ia te ia lava.E mafai ona ia taʻu atu ia te oe o loʻo e faia ana lesona faʻapenei ma na te iloa o le mea sili o le a ia maua se ata.E moni o le uiga sili lea ona mata'ina o Jesse.ma mafatia.”
O lo'o fa'ailoa e Deakins o loimata i le taumafaiga a le au ta'avale, faia'oga, foma'i fa'aletino, tausi mea'ai ma foma'i.E mafua foi ona ua alu ese o ia mai le fale i le vaitau atoa, ma o le tele lava o le alu ese mai lona toalua fou.
Na ta'ua e Deakins o se vaitau o luga ma lalo.Ia Tesema, na ia tutusa ai ma talepeina le faamaumauga a le Ipu a le Lalolagi a le Iunaite Setete na faia e le au muamua o le Olimipeka Kikkan Randall.
Ae a'o le'i amataina le Ipu a le Lalolagi, na ala a'e le au 'au ia Novema ma maua atu o ia o lo'o faapupuu i luga o le fola o le faleta'ele.E talitonu Deakins na maua o ia i le 24-itula flu virus ina ua uma ona malaga i Europa.
Ona sosoo ai lea ma le Tour de France, o le Tour de France, e pei o le Tour de France, lea e faia i le Po o le Tausaga Fou, na ia maeʻa ai le 40th, 30th ma le 40th.Na fautuaina o ia e le au tusitala Scandinavian e alu ese mai le taamilosaga na ia manumalo ai i le 2021.
Na fa'aauauina e Diggins le tuuga, ma fa'atulaga se taimi e sili ona saoasaoa e tulituliloa ai le faase'e a'o le'i fa'ai'u lona lima i le tulaga fa'ai'u faigata, e 10km a'e i luga o Semis Alps a Italia.
"Ou te iloa o loʻo lelei aʻu, aemaise lava i [le faʻalavelave]," o le tala lea a Deakins i le Aso Lua."Ae o le faʻamaoni, sa matou tauivi ma le solo faaseʻe, e tatau ona e maua mea uma e tauva ai i se tuuga faʻatauva.O le mafuaaga lena a tatou manumalo, tatou te manumalo o se au.”
Na mae'a Deakins i le tolu tulaga maualuga i ana tuuga ta'ito'atasi mulimuli e lima a'o le'i faia le Siamupini a le Lalolagi, ona malosi ai lea o lana tamo'e i le taamilosaga a le au i le Aso Sa.
Ona alu lea o ia i le talafaasolopito, ma le faamoemoe e fesoasoani i le Team USA e manumalo i le latou pine muamua i le Aso Tofi.O Deakins o se sui o le au ta'avale a Amerika ma ua mae'a lona fa po'o le lima i ta'aloga ta'itasi e lima mulimuli a le Lalolagi.
"O vaega uma e faʻatasi - lou tino, lou faiʻai, lau saoasaoa, lau metotia, lau faaseʻe ma le tau," o lana tala lea.“E faapitoa lava.”
E sefuluono tausaga le matua o Canadian Summer McIntosh na ia talepeina lana lava la'ititi o le lalolagi i le Aso Tofi i le manumalo i le 200m butterfly i le Pro Series Swimming event i Fort Lauderdale, Florida.
O McIntosh, lea na manumalo i le siamupini i le 200m salu ma le 400m medley ta'ito'atasi i le siamupini o le lalolagi ia Iuni talu ai, na pa'i i le puipui i le 2:5.05.
I le Siamupini a le Lalolagi i Budapest, na ia pa'u ai i lalo lana talafaamaumau laiti i le lalolagi i le 15% ma ua avea nei ma 11th sili ona saoasaoa i soo se vaega o tausaga.
O McIntosh, o le sa a'oa'oina i Sarasota, sa i ai se tauvaga mata'utia ma Katie Ledecky i le 400-mita freestyle, e leai se tasi na aau i le Aso Tofi.
E lei tauva Ledecky i se tasi o ana taaloga tetele i le Aso Tofi, ae na tulaga lua i le 100 mita freestyle ma e lei tauva i se siamupini tele.
Na manumalo Abby Weitzeil i le taimi o le 53.38, o se amataga mataina i le vaitau i le taamilosaga loloto a Amerika.O Weizeil, o le siamupini o le Olimipeka o le 2020 i le 50m ma le 100m freestyle, na manumalo i tagata tauva, e aofia ai ma le toafa pito i luga, i le Aso Tofi o le Olimipeka Suʻega.
O lea fo’i ua toe fo’i mai i le ‘au na misi i le Ipu a le Lalolagi i le tausaga talu ai.O Weitzeil sa tulaga fitu i le filifiliga o le tausaga talu ai, ae o le Aso Tofi o le a lona lua ai i le filifiliga 2022 i tua atu o le pine apamemea a le lalolagi o Torrey Haske, e le o tuuga i Fort Lauderdale.
I le Aso Tofi foi, na manumalo ai Nick Fink ia Michael Andrew i le tasi pasene i le 100m fatafata ta'aloga i le va o Amerika sili e to'alua i le tausaga talu ai.O le taimi a Funk e 59.97 sekone.
O le pine auro o le Olimipeka o Ahmed Hafnaoui o Tunisia na manumalo i le 400m freestyle, faatasi ai ma le Olimipeka o le pine apamemea o Kieran Smith (tolu) ma le Olympic 800m ma le 1500m freestyle siamupini Bobby Fincke (lona ono).
Ua sauni le au aau mo le US Championship i le faaiuga o Iuni ma le World Championship i Fukuoka, Iapani ia Iulai.
I le lavelave lavelave o tulafono, tulafono faatonutonu ma faʻamatalaga o loʻo pulea ai le faiga o le anti-doping i le lalolagi atoa, e leai se tasi na te vaʻaia lenei lapataiga: faʻaeteete i vailaʻau maile.
O se va'aiga malamalama, ae na ta'ita'ia ai se malaga su'esu'e mo le tolu masina lea na i'u ai ina fa'asalaina le Olimipeka lima taimi mo le doping, a'o fa'aopoopoina se fa'ailoga e manatu nisi e le tatau.
O Katerina Nash, o se tagata tietie uila mauga ma se tagata faasee i luga o le atunuu sa fai ma sui o le Czech Republic i le lua Olimipeka o le Taumalulu ma le tolu Olimipeka o le Taumafanafana, ua aloese mai le fa'asaina o le doping mo le fa tausaga.Na iloa e le pulega e faapea, ina ua ia tuu i lalo le vailaau i lalo o le faai o lana taifau maʻi, o Ruby, na oo atu le vailaau i lona paʻu.
E ui lava i le leai o ni faʻasalaga, o le osofaʻiga a Nash ma le au pulega anti-doping o loʻo i ai pea i le lipoti o le Aso Tofi, o se fua mai o tulafono ua leva e manaʻomia ai soʻo se soliga o le doping - e oʻo lava i se "Suʻesuʻega Suʻega Suʻega.".
"E faateʻia le mafaufau afai ou te le fufuluina oʻu lima o le a faʻaleagaina ai laʻu galuega atoa o se tagata taʻalo mo le 30 tausaga," o le tala lea a Nash, 45, The Associated Press.'ese'ese auala e tausi ai la'u ta'ifau.Ae i le faaiuga, sa ou i ai i lenei fualaau faasaina i aso uma mo le tolu vaiaso.
O Nash e nofo i Kalefonia ma ua uma ona tofotofoina e le US Anti-Doping Agency.O faʻaiʻuga, lea na faʻaalia i ofisa USADA i nai aso mulimuli ane, na faateʻia ai.Na fa'aalia e le mimi o Nash le aofa'i (0.07 piliona o le kalama i le mililita) o se mea e ta'ua o le Camorelin.E ui lava e le taua, ae na lava na mafua ai se avanoa le lelei.E ui e le o taʻua patino le capromorelin i luga o le lisi o vailaʻau faʻasaina, ae o loʻo pa'ū pea i le vaega o "isi" mea faʻasaina e fesoʻotaʻi ma le hormone tuputupu aʻe o le tagata.
E pei o isi mataupu ua mavae, ina ua fa'amautu ua fa'aalia lelei fa'ai'uga lelei o puipui o le la i luga o le fa'atau, na amata loa ona galulue sui o le vaega faasaienisi a le USADA.
Muamua, na latou iloa o loʻo i ai Camorelin i Entyce, lea e faʻaaogaina e faʻateleina ai le manaʻo i taifau maʻi.Ona amata lea e le USADA Saienitisi Sili Dr. Matt Fedoruk ma isi ona faʻaogaina le vailaʻau i o latou lava paʻu.I ni nai aso mulimuli ane na latou maua ai se taunuuga lelei.O le fa'ata'ita'iga lata mai lea o le lelei ma le le lelei o le tauina o le doping ma meafaigaluega ma'ale'ale ua fa'atupula'ia e su'e ai ni nai vaila'au.
"O le faʻafitauli i le anti-doping o le faʻalogona ua sili atu ona lelei ma o lea ua i ai nei le va o le doping ma le faʻaalia o le siosiomaga e mafai ona tatou oʻo i ai o ni tagata taʻalo," o le tala lea a Fedoruk.
O faʻataʻitaʻiga sili o faʻafitauli e mafai ona mafua mai i suʻega maʻaleʻale o le tele o mataupu na faʻagata i tausaga talu ai o tagata taʻalo na faʻamaonia lelei pe a uma ona sogi pe faia feusuaʻiga ma se paaga na i ai se vailaʻau faʻasaina i totonu o latou tino.
I isi tulaga, ua 'ai e tagata ta'a'alo vaega o se mea fa'asaina a'o 'ai aano o manufasi.I nisi tulaga, ua suia tulafono e tetee atu ai i le doping e seti ai ni tapulaa maualalo mo suʻega lelei.
"O nei mataupu e tatau ona faʻatalanoaina atoatoa," o le tala lea a Greene.“O le tu'uina atu o le sa'olotoga e fa'atino ai i se fa'asalalauga fa'alaua'itele o le a avea ma mafua'aga lelei mo gaioiga, e faigofie ona fa'aleleia.E mafai lava ona e mauaina fa'ai'uga e leai se mea sese, ae e le tau fa'asalalauina.”
A’o fa’atali le mataupu, ua fa’asa mo se taimi le tumau Nash mai le ta’alo i lana ta’aloga ma avea ma peresetene o le International Cycling Federation’s Athletes’ Commission.Fai mai a ia, ua ia iloa lelei o le a vaai nisi tagata i le upu “doping” i autafa o lona igoa ma faia ai ni manatu sese.
“E matua ofo tele ona ou te manatu mamafa i ai,” o le tala lea a Nash, o lana uluai Olimipeka na faia i le 1996. “Ou te le tagofia mea faaopoopo.Mo le tele o vaega, ou te tumau i mea e faia e [le kamupani lole lole] aua e manuia ma ou te iloa le mea e fai ai.maile.”
Ae paga lea, e lei faasaoina Ruby e le vailaau.Pe tusa o se masina talu ona faia e Nash le faaiuga tiga e tuu le taifau e alu, na ia maua lana valaau muamua mai le USADA e uiga i le suega.I se itu, sa laki o ia ona o le naunau o le USADA e tuʻuina atu punaoa e suʻe ai poʻo fea na sau ai le capmulin i lona tino-o se tupe faʻaalu na semanu e taofia ai Nash i Taaloga Tele i le lotoifale.
Mo le 15 tausaga, na ia fai mai ai, na ia faʻatumu uma fomu e faʻamatala ai le mea o loʻo i ai, pasi uma suʻega, ma e leʻi maua lava se taunuuga leaga.Ae ui i lea, o tulafono e manaʻomia ai lona igoa e faʻaalia i se faʻasalalauga faʻasalalau a le USADA i le Aso Tofi.O le fa'asalalauga fa'asalalau na fa'aulutalaina "WADA Rules Must Change", e fa'asino i le WADA e leai ni fa'alavelave pe a uma ona tu'uina atu fa'amatalaga o le mataupu.
“O se faiga sauā,” o le tala lea a Nash.“O se faiga e fai si maualuga, ma e iai lava mo se mafuaaga.Ae e le tatau ona taofia ai i tatou mai le faʻaleleia o le faiga i le lumanaʻi.


Taimi meli: Mati-03-2023